Alles over thee: de basis.

Ik ben een onwijze theeleut. Al van kleins af aan heeft thee een speciaal plekje in mijn leven. Na school stond mijn moeder klaar met een pot Earl Gray en koekjes om bij te praten over alle avonturen van de dag. In mijn studententijd ontdekte ik mijn liefde voor groene thee en nu ben ik verzot op kruidenthee. Thee kun je niet alleen drinken, maar je kunt er ook goed mee koken (daar later meer over).

Heb je altijd meer willen weten over thee? Dan zit je hier goed. Laten we beginnen bij het begin. Alle thee komt van dezelfde theeplant: de Camellia Sinesis. Je mag thee dus alleen thee noemen als het blad afkomstig is van deze plant. Kruidenthee is dus geen thee en noem je daarom een infusie. Er zijn vier (belangrijkste) soorten thee: zwarte, oolong, groene en witte thee. De bladeren worden geplukt en op verschillende manieren bewerkt. Daarna kan er een melange van gemaakt worden of de thee wordt gearomatiseerd. Er worden dan bloemen, vruchten, specerijen en/of etherische olie toegevoegd.

Zwarte thee is volledig geoxideerde thee. De thee reageert met zuurstof, wat de smaak en kleur van de thee beïnvloed.
Temperatuur water: 90/95 graden.
Trek tijd: ongeveer 3 minuten.

Oolong is een kort geoxideerde thee. Het zit tussen zwarte en groene thee in, en kan daarom op beide soorten lijken.
Temperatuur: 80/90 graden.
Tijd: ongeveer 6 minuten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *